In het Waals-Brabantse Saintes, net buiten Tubbeke, ligt Domaine W. In 2016 begon het avontuur toen Sophie en Dimitri de familieboerderij nieuw leven in wouden blazen. Ze hadden meer dan een wijndomein voor ogen en startten het ambitieuze project om van het domein een oase van biodiversiteit en een sociale gemeenschap te maken.
Met de steun van de meer dan 1300 leden van 'Club W' zijn ze erin geslaagd om de eerste biologisch en biodynamisch gecertificeerde wijngaard in België te worden. Ze hebben ondertussen 35 000 stokken van de edele Champagnerassen Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier staan en sparen kosten noch moeite om exclusieve, artisanale topschuimwijnen op de traditionele methode te creëeren.
Met het grootste respect voor de natuur proberen ze een natuurlijk evenwicht te creëren door de biodiversiteit te stimuleren. Op het domein staan meer dan 600 bomen struiken, bloeiende weien, bijenkorven, zitpalen voor roofvogels en zelfs een uilenschuilplaats. Het biodiverse mini-ecosysteem en het natuurlijk evenwicht dat daaruit voorkomt zorgen er samen met het gebruik van biodynamische preparaten voor dat de weerbaarheid van de planten wordt versterkt en dat het fruit van nature uit gezonder, sterker en van hogere kwaliteit is.
De oogsten gebeuren steevast met de hand om enkel het beste, volledig intacte fruit te kunnen selecteren. De rendementen zijn laag (van 52 hl/ha tot 40 hl/ha). Met hun traditionele Coquard mandpers (een kwaliteitsstandaard in de Champagnestreek) kunnen ze enorm precies en voorzichtig de hele trossen persen en zo heel puur sap krijgen om te vergisten terwijl ze contact met de schil ervan zoveel mogelijk beperken om geen tannine of bitterheid aan de schil of pitjes te onttrekken. Die vergisting gebeurt bij elke cuvée spontaan met gisten die op schil van de druif en in de wijnmakerij aanwezig zijn. Zo krijgen ze een unieke uitdrukking van de groeiomgeving van de druiven.
Om extra complexiteit in het eindproduct te creëeren worden de basiswijnen van de verschillende cuvées op combinaties van grote foudres, kleine barriques en tanks van roestvrij staal vergist en gerijpt. Voor de Blanc de Blancs gebeurt zowel de fermentatie als de opvoeding voor 100% op barriques. De extra rijping die de basiswijn krijgt voor de tweede fermentatie in de fles voegt toe aan de complexiteit van de uiteindelijke mousserende wijn.
De wijnen liggen tussen de 15 en 28 maanden sur lattes en rijpen daarna nog minstens 4 maanden verder op fles in de kelder van het domein. Sulfieten worden tot een minimum beperkt.
De wijnen zijn stuk voor stuk zeer mooie expressies van wat mogelijk is qua schuimwijnen in België: perfect in balans met enorme aromatische diepgang en complexiteit.
Ze zijn gelimiteerd en in Vlaanderen enkel bij ons te krijgen in de winkel in Antwerpen.