Wijnjaar 2020. Een Rollercoaster met een Happy End

Het wijnjaar 2020: Een rollercoaster met een happy end 
Het is een open deur intrappen: 2020 is een moeilijk jaar geweest dat we snel achter ons willen laten. Maar geldt dat ook voor de wijnbouw? We zochten het voor jullie uit en vroegen aan enkele wijnbouwers hoe dit wijnjaar is verlopen en wat het resultaat is van al hun inzet in de wijngaard.


Een heerlijk voorjaar met een gevaarlijke dip.
We moeten even graven in ons geheugen maar voor wie het zich nog kan herinneren: We gingen in Lockdown en de zon begon te schijnen. Het was een heerlijk voorjaarszonnetje dat ons naar buiten lokte en ook de wijnranken kwamen snel uit hun winterslaap. De eerste bloemetjes ontwikkelden zich mooi en vroeg op het jaar. Wij vinden zoiets heerlijk maar de gemiddelde wijnbouwer denkt al vooruit want tot en met mei kan het in België erg koud worden. Vandaar dat we nog steeds spreken over de ijsheiligen. Wat men vreesde is ook uitgekomen. Begin mei werden er temperaturen opgemeten van -3° tot -5°. Een koudefront dat van de Loirevallei via ons tot in de Duitse Moezel trok. De wijnranken die beneden in de vallei staan worden hierdoor het meest aangetast en hun vruchten vriezen kapot.
Tot ongeveer -2° kan men nog redden met molens of vuurpotten maar tegen -4° is er maar weinig opgewassen. Op deze manier hebben heel wat wijnbouwers tot wel
20% van hun oogst verloren. 


Een warme droge zomer met een gevaarlijke hittegolf. 
Het warme voorjaar ging geruisloos over in de zomer tot groot jolijt van de virologen zodat we ons leven grotendeels buiten konden leven. Ook de wijnbouwers waren tevreden. Mooie vruchten ontwikkelden zich, maar een beetje regen had niet misstaan. Dat zou voor wat volume zorgen. Die bleef uit en toen kwam de eerste week van augustus. In België noteerde we temperaturen tot boven de 35° en een verschroeiende zon. Letterlijk. De wijnbouwers die niet te veel gesnoeid hadden konden hun druiven goed beschermen, maar wie veel had ontbladerd liet de druiven onbeschermd in deze brandende zon hangen met zonnebrand tot gevolg. Weer een deeltje van de oogst die voor de wijnbouwer onbruikbaar werd. Een probleem dat zich trouwens in heel Europa heeft afgespeeld. Regio's als Côte du Rhône en zuidelijker konden hier beter op anticiperen, maar Champagne, de Loire, Bourgogne,... Ze deelden allemaal in de klappen.

 

Waar blijft de regen? 
Tijdens de zomer hebben we maar weinig regen gezien. Zo weinig dat men ons met waarschuwingen voor droogte rond de oren bleef slaan. Dat is ook voor de wijnbouw niet ideaal want zo kan de vrucht van onze wijnrank geen volume opbouwen. Ook in Champagne was dit een probleem. Er werd zelden zo vroeg geoogst (20 augustus) en velen hadden schrik de volume-quota die worden opgelegd in Champagne niet te halen. Hier in België werken we niet met deze quota, maar desalniettemin waren de volumes aan de kleine kant. Het gevolg van een kleiner volume is vooral voor de wijnbouwer belangrijk: minder volume en dus minder flessen die gebotteld kunnen worden. 

 

En toen viel de regen, met bakken uit de hemel.  
Ook in onze contreien werd relatief vroeg geoogst en ondertussen zijn zo goed als alle druiven veilig binnen. Sommige wijnbouwers kozen ervoor om al vroeg te oogsten. De druiven waren fenolisch rijp en men voorspelde weken regen. Een beetje water is altijd goed voor de plant, maar bakken water en zeker tijdens de oogst is minder interessant. Het bemoeilijkt de oogst, schimmels kunnen zich ontwikkelen en de plant trekt zich vol water zodat de concentratie snel daalt. Er werd dus geen tijd meer verspild en de druiven werden geoogst voor de regen de kwaliteit in gevaar kon brengen. 

 

Resultaat 
Dit alles resulteerde in een oogst met een mooie kwaliteit maar met veel minder volume dan 2018 en iets minder dan 2019.
Het warme voorjaar en het hoog aantal uren zonneschijn heeft mooie, rijpe en gezonde vruchten afgeleverd zonder ziektes of schimmels. Het was echter wel een jaar waar de wijnbouwer hier en daar moest bijsturen om alles goed te laten verlopen. De ervaring die sommige wijnbouwers de voorbije jaren hebben opgebouwd kwam als geroepen om van 2020 een mooi wijnjaar te maken met een laag rendement. 

Nu is het afwachten wat de wijnbouwers in de kelder met al dit lekkers doen zodat wij volgend jaar en de komende jaren van dit speciaal wijnjaar kunnen proeven. Wij kijken er alvast naar uit op ervan te proeven.

Reacties

  1. Frank Frank

    Een mooie hoopvolle resumé van een rampjaar. Wij kijken met zijn allen al uit naar 2021 op alle gebied en vooral ook naar de Belgische wijnen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Om onze website beter te maken slaan wij cookies op Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »