Grofweg in een driehoek gevormd door Wijtschate, Westouter en Nieuwkerke in het Vlaamse Heuvelland bevinden zich de wijngaarden van de BOB Heuvellandse Wijn.
Er is zoals in alle andere BOB’s een grote hoeveelheid druivenrassen - hybride en klassiek - toegestaan. In wit zijn dat Auxerrois, Chardonnay, Johanniter, Kerner, Müller-Thurgau, Pinot Blanc, Pinot Gris, Phoenix, Sauvignon Blanc, Siegerrebe, Solaris, Souvignier Gris. In rood zijn Acolon, Cabernet Cortis, Cabernet Dorsa, Dornfelder, Gamay, Pinot Meunier, Pinot Noir, Regent, Rondo, Syrah en Zweigelt toegestaan. De toegestane rendementen zijn wel verschillend voor verschillende rassen. Zo mag er voor Pinot Noir en Pinot Gris maar 55 hl/ha gemiddeld over een periode van drie jaar geoogst worden. Voor andere is dat 65 hl/ha, 75 hl/ha en voor roséwijnen 80 hl/ha.
De wijngaarden in het Heuvelland kennen een invloed van de grote watermassa van de Noordzee. In de winter tempert die namelijk de ergste koude en kunnen zo té lage temperaturen die schadelijk kunnen zijn voor de wijnstokken vermeden worden. Er heerst een koel klimaat met frisse nachten wat voor een lange rijpingsperiode en goede fenolische rijpheid van de druiven zorgt. De koele elementen in het klimaat zorgen voor een optimaal behoud van de zuren in de wijn. Dit alles levert wijnen op met goed ontwikkelde aroma’s, vrij lage alcohol en verfrissende zuurtegraad. Het behouden van zuren in de fenolisch rijpe druiven is ook uitermate belangrijk voor de productie van kwaliteitsschuimwijn, wat in het Heuvelland ook te vinden is.
De wijngaarden zijn voornamelijk op zuidgeoriënteerden hellingen te vinden en op heuvels met een goede drainage. De meeste liggen op of in de buurt van de heuvels Monteberg, Kemmelberg, Baneberg, Vidaigneberg, Rodeberg, Zwarteberg en Scherpenberg. We herkennen bv. al wijndomein Monteberg en Vidaigne in de namen en het toonaangevende domein Entre-deux-Monts ontleend zijn naam aan de ligging van het domein tussen de Rodeberg en Zwarteberg. Het Heuvelland heeft een arme zure zand - leembodem met een heel goede drainage dankzij de ijzerzandsteen in de bodem en een diepe grondwatertafel. Het ijzerzandsteen in de bodem draagt bij tot de mineraliteit die in vele van de wijnen te vinden is en zorgt bovendien voor een goede afrijping van de druiven door een warmer microklimaat te creëren door de warmte van de zon overdag op te slaan en die ’s nachts terug af te geven. Dit helpt zeker ook bij de productie van de rode wijnen van de streek.