Om landbouwproducten die kenmerkend zijn voor een bepaald gebied en ook een vorm van cultureel erfgoed zijn te beschermen riep de Europese Unie de Beschermde Oorsprongsbenamingen (BOB) en Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) in het leven. Op deze manier worden de producten en het toerisme errond in de streek gepromoot en worden de consumenten beschermd tegen eventuele vervalsingen of inferieure gelijkaardige producten. Europese wijnbouwgebieden kennen ook al heel lang zogenaamde appellaties met elk hun eigen afgebakende gebied en regels betreffende het wijngaardbeheer en de vinificatie.
Op het moment van schrijven telt België 9 zulke appellaties of Beschermde Oorsprongsbenamingen:
De erkenning van nieuwe BOB’s/BGA’s gebeurt door de Europese Commissie.
De wijnen van wijnbouwers die de BOB of BGA op hun etiket willen kunnen zetten dienen als eerste stap hun wijnen chemisch te laten analyseren door een bevoegd instituut om na te gaan of de wijnen overeenkomen met de vastgestelde hoeveelheden toegelaten door de appellatie qua totale en effectieve alcoholgehalte, zuurgehalte, suikergehalte, het gehalte aan vluchtige zuren, zwaveldioxide en voor mousserende wijn ook het koolzuurgehalte.
De tweede stap bestaat uit de wijn te laten keuren door de erkenningscommissie. Zowel in Vlaanderen als Wallonië heeft zo’n commissie die bestaat uit 18 specialisten die verschillende aspecten van het wijnmaken en de wijnhandel vertegenwoordigen: wijnmakers, klein- en groothandel, sommeliers, horeca, hotelscholen, beroepsverenigingen en verschillende vertegenwoordigers van bevoegde overheidsinstanties. Onze zaakvoeder Koen is één van de specialisten die in de Vlaamse erkenningscommissie zetelt.
De mensen van de commissie keuren de te evalueren wijnen blind (dus zonder te weten over welke wijn/wijnmaker/appellatie het gaat) en de wijn moet van 2/3e van de commissieleden een score van minstens 13 op 20 krijgen om erkend te kunnen worden.
Er zijn echter ook een aanzienlijk aantal wijnmakers die ervoor kiezen hun wijn niet ter erkenning op te sturen en hun wijnen gewoon zonder appellatie op de markt te brengen. Kijk dus zeker ook eens bij de sectie 'wijnen zonder appellatie' want er zitten pareltjes bij.