Benieuwd naar waar er in België wijn wordt gemaakt?
Zowat overal tegenwoordig!
2023 was het productiefste jaar in de geschiedenis van de Belgische wijnbouw. 290 wijnbouwers produceerden in dat jaar op 891 hectare 3.434.604 liter wijn. Dit betekende een stijging van respectievelijk 11, 11 en 13% tegenover het vorige recordjaar, 2022.
De groei is al jaren aan de gang: sinds het begin van de metingen in 2006 is er sprake van meer dan een vertienvoudiging. De stijgende trend gaat jaar na jaar voor, met uitzondering van het rampjaar 2021 toen er door weersomstandigheden (lentevorst, natte en koude zomer) een dip in de productie was. Door gelijkaardige slechte weersomstandigheden ziet het er naar uit dat er nog een dip zal volgen in 2024 maar voor bevestiging moeten we wachten tot na de oogst.
Ondanks deze stijgende trend is de Belgische wijnproductie maar goed voor 0,01% van de totale wereldproductie. Een groot productieland zullen we nooit worden, en dat is ook niet de bedoeling. De Belgische wijndomeinen moet het van kwaliteit hebben in plaats van kwantiteit.
De Belgische wijnen zijn echte cool climate wijnen en zoals al eens in een koel klimaat gebeurd wordt er meer wit en mousserend gemaakt dan rood. Ìn 2023 was het aandeel van de mousserende wijnproductie goed voor maar liefst 47,6% van de totale productie. De witte wijnen namen 36,3% voor hun rekening, gevolgd door de rode wijnen met 7,2%, de mousserende roséwijnen met 5,1% en als laatste de stille roséwijnen met 3,8%.
Er wordt zoals reeds vermeld zowat in heel België wijn gemaakt. Koplopers zijn de provincies Henegouwen (25,6%) en Limburg (17,1%). In Henegouwen wordt het meeste schuimwijn gemaakt van in heel België. Topproducten Chant D’Éole en Vignoble des Agaises zijn samen bijna goed voor 10% van de totaal beplante oppervlakte in België en voor schuimwijnen kan het rendement makkelijker hoger gehouden worden zonder aan kwaliteit in te boeten. Wat ook meespeelt is dat in de hoek van het land waar zij gevestigd zijn er kalkbodems te vinden zijn die een uitloper zijn van het Bekken van Parijs; dezelfde kalkbodems die onder de Champagnestreek te vinden zijn. In Limburg spelen het gunstige, warmere micro/mesoklimaat mee, alsook de grote aanwezigheid van fruitboeren.
Qua hoeveelheid productie is Antwerpen, na de verwaarloosbare productie in Luxemburg (0,3%), het kleinste met 3,5% van het totale volume.
Wat de aangeplante druivenrassen betreft is er sprake van een mengeling van traditionele druivenrassen en ‘moderne’ hybriden (kruisingen tussen Vitis vinifera wijndruiven en andere soorten omwille van bv. hun resistentie tegen bepaalde ziekten, koude bestendigheid en/of goede aanmaak van suikers). Chardonnay (289,96ha) en Pinot Noir (111,43) zijn met voorsprong het populairst: ze nemen samen iets meer dan 400 hectare voor hun rekening en worden veelvuldig gebruikt in zowel mousserende als stille wijnen. In de top 10 zitten verder ook resiste rassen zoals bv. Johanniter (nr. 3, 69,5ha) en Solaris (nr. 8, 31,76 ha).
België telt momenteel negen erkende appellaties waar een wijnmaker zijn wijnen voor moet laten keuren als hij zijn wijnen onder die naam wilt uitbrengen. Niet alle domeinen willen dit doen of zien het nut in van de appellaties en brengen hun wijn dus gewoon uit als "Belgische wijn". Je zal dan ook zien dat er onder het tabblad "wijnen zonder appellatie" heel wat zitten.
Hoe dan ook, we nemen je mee van het Heuvelland tot de voerstreek, van de oevers aan de Maas in Noord-Limburg tot diep in de Ardennen om de wijnen van België te ontdekken!
Hieronder kan je de wijnen per provincie of per appellatie bekijken.